Gönen Kaplıcaları
Gönen Kaplıcaları
İçindekiler
Gönen, 3 bin yıllık geçmişe sahip ve günümüzde Sağlık Bakanlığı’nca birçok hastalığa iyi geldiği kanıtlanmış şifa merkezlerinin biridir. Öylesine etkili suyu var ki ünü tüm dünyaya yayılmış durumda. Kaplıca sularının iyi geldiği rahatsızlıkların başında romatizmal ve eklem ağrıları, bel ve boyun fıtığı, ameliyat sonrası iyileşme, ortopedik ve nörolojik rahatsızlıklar gelmekte.
Kaplıca suyunun nasıl oluştuğuna bakacak olursak dünyamızın ortasından gelen, atmosferi ilk olarak gören su GERÇEK KAPLICA suyudur. Hastalıkları iyi eden, şifa sağlayan sulardır. Bilindiği gibi dünyanın yan çapı, kutuplar arasında 6357 kilometre, ekvatorda 6378 kilometredir. Yani dünyamız elma gibi hafifçe basık bir küredir.
Dünyanın kabuğu ise yarıçapının yüzde biri yani 60 km.dir. Dünyanın büyüklüğü oransal olarak düşünüldüğünde demek ki yumurta kabuğundan daha ince durumdadır. Toprağı kazarsak, ortalama 33 metre derinlikte ısının bir derece arttığını görürüz. O halde 60 kilometre derinlikte 2000 derece sıcaklık var demektir. Hâlbuki Granit 1200 derecede erir. Yapılan çeşitli bilimsel incelemelerle 40 kilometrelik bir kabuktan sonra dünyamızın içinin 5–8 bin derece sıcaklıkta dört milyon atmosfer basınçta, çok yoğun ve katı ile sıvı arası plastik özellikte bulunduğu anlaşılmıştır.
Modern atom fizik bilimi, bize böyle bir ortamda cisimlerin, yeryüzünde görülenden başka durumda olduğunu bildirilir. Bu yüksek ısıda bütün atomlar iyon halindedir. Atom çekirdekleri reaksiyonlarından alfa, beta, gama nötron ışınları gibi bildiğimiz veya daha bilemediğimiz bütün radyoaktif ışınlar doğar. Dünyanın içinden gelen bu müthiş enerjiler dünya kabuğunu etkiler ve burada (yeryüzünde görülmeyen)bütün şekiller, bütün izotop cisimler meydana gelir. Bu arada hidrojen de kabuktaki oksijenle birleşir, su olur ve bu çok yüksek ısıdaki su buharının içinde maddelerin evrendeki bütün çeşitleri değişik oranda erimiş olarak bulunur. İşte GERÇEK KAPLICA suyunun hastalıklara iyi gelmesinin sırrı buradadır.
Gönen Kaplıcaları Hizmet Detayları
İlçemizde Kaplıcalar A.Ş olarak hizmet veren işletme, 70.000 m2 lik parkı ile yeşillikler içindedir. Şehre 300m. Mesafededir. İşletme bünyesinde Yıldız Kaplıca Oteli 207 oda 400 yatak, Yeşil-Derman Oteli 116 oda 239 yatak, Güneş Oteli 57 oda 114 yatak Toplam 380 oda 753 yatak. Banyo Kabinleri 160 oda. Osmanlı ve Bizans dönemine ait Tarihi Hamam, Açık Yüzme Havuzları, 600 kişilik Restaurant, 250 kişilik Kahvaltı Salonu, 200 kişilik Özel Amaçlı Salon, Türk Hamamı-Aslanlı Havuz, Tedavi Havuzları, Sauna, Amerikan Bar, Disko, Bahçe Bar, 400 kişilik Lobi, Oyun Salonu, Toplantı Salonu, Okuma Salonu, Futbol Sahası, Voleybol Sahası, Basketbol Sahası, Tenis kortları bulunmaktadır. Şehir içinde 2370 konut ile birlikte işletme Jeotermal Enerji ile ısıtılmaktadır.
Gönen ilçesindeki kaplıcanın çok eski bir tarihi vardır. Kaplıca Mısırlılar, Romalılar ve Bizanslılar zamanında işletilmiştir. Yörede yapılan kazılarda ele geçen tarihi eserler, Gönen Açık Hava Müzesinde bulunmaktadır. Doğa kaplıca sularına 275 metre derinlikte kaptaj yapmış, atmosfer sularından ayırmıştır. Bu nedenle kaplıca suyu dünyada çok az rastlanır bir biçimde saf, temiz ve özelliklerini yitirmeden kalmıştır.
Suyun sıcaklığı 73o C olup, hem banyo hem de içilmek suretiyle yararlanılmaktadır. Su buharının solunması müzmin üst ve alt solunum yolları iltihaplarının, mineralli suyun içilmesi, mide ve 12 parmak ülseri, hazımsızlık, safra kesesi tembelliği, kalın bağırsak spazmlarının; banyo uygulamaları her çeşit romatizma, kireçlenme, ruhsal sıkıntılara bağlı ağrı ve huzursuzlukların, kadın hastalıklarının tedavisinde, karın ameliyatları veya ortopedik ameliyat sonrası dönemlerinde yararlı olmaktadır.
Türkiye önemli bir jeotermal kuşak üzerinde. Ülkemizin termal suları, debileri, sıcaklıkları fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa da ki termal sulardan üstün niteliklere sahip. Potansiyel açısından da dünyadaki ilk yedi ülke arasında. ilimizde bulunan Gönen Kaplıcaları Türkiye’nin en iyi 10 kaplıca tesislerinden bir tanesi.
Sayıları bini geçen ve sıcaklıkları da 20 dereceden 110 dereceye kadar değişen termal kaynağımız var. Genel olarak kaplıca ve termal sularımızın büyük bölümü boşa aksa da, tesislerimiz Avrupa da ki birçok tesis ile yarışacak düzeyde. Sakın en iyi 10 listesine giren adreslerin, en şifalı kaplıcalar olduğunu sanmayın.
Bu merkezler, kesinlikle uzman bir doktorun yönlendirmesi ile gidilebilecek yerler. Hatta doktorların söylediklerine harfiyen uyularak yapılması gereken alternatif tedavi mekanları. Sakın ola ki, kalp, böbrek, karaciğer yetmezliği, tümör, sarılık, nefrit, aktif ülser, kanamalı, ateşli ve enfeksiyonlu bir hastalığınız varsa uzman bir doktora danışmadan bu merkezlere gitmeyin.
Suyunun sıcaklığı 78 derece
Gönen Çayı kenarında. Suyunun ısısı 78 derece. Hipertermal, hipotonik bir maden suyu. Sülfat, klorür, bikarbonat, sodyum içeriyor. İçme ve banyo kürleri olarak yararlanılıyor. İçme kürlerinin, karaciğer, safra yolları, böbrek fonksiyonlarına, banyo kürlerinin ise romatizma, ağrılı ve iltihaplı kadın hastalıkları, kalın bağırsak iltihapları, damar sertliği gibi bazı hastalıklarda ve nekahat dönemlerinde etkili olduğu söyleniyor
Tedavi edilen hastalıklar: İçme kürleri, karaciğer, safra yolları, böbrek fonksiyonlarını iyileştirir, banyo kürleri roma- tizma, kırık sekelleri, ağrılı ve iltihaplı kadın hastalıkları, kalın bağırsakların ağrılı, spastik iltihapları (colitisler), damar sertliği, nörolojik ve vasküler komplikasyon sekelleleri ve nekahat dönemlerinde etkilidir.
Tedavi şekli: Şifalı suyu içerek, soluyarak veya şifalı su banyosu yoluyla hastalığın türüne göre üç farklı tedavi önerilir.
Gönen Kaplıcaları Sinüzite İyi Geliyor
Dünyada çok az rastlanır bir biçimde saf, temiz ve özelliğini yitirmeden kalmış kaplıca suyu, kronik alt ve üst solunum yolu hastalıklarında etkin.
Antik çağda Asepsu olarak bilinen Gönen Kaplıcaları, Helenistik, Roma ve Bizans İmparatorlukları döneminde tedavi merkezi haline getirilmiştir. Kaplıca çevresinde bu döneme ait mozaikler ve termal tedavi ile ilgili araç ve gereçler bulunmaktadır. Gönen çayı kenarındaki kaplıca hipotenik, hipetermal maden suları, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, alüminyum, mangan, çinko ve bakır ile, iyodür, bromür, sülfat, nitrat, karbonat klorür, bikarbonat ve sodyum içeriyor. Gönen Kaplıca suyundan, hem içilerek hem de banyo kürü şeklinde faydalanılıyor. Kaplıca suyu dünyada çok az rastlanır bir biçimde saf, temiz ve özelliklerini yitirmeden kalmıştır.
Gönen Kaplıcaları Ulaşım
İstanbul’dan; Deniz Otobüsü ile: 1 Saat 45 dk.
Karayolu ile: Yalova-Bursa-Karacabey-Bandırma-Gönen
Ankara’dan; Polatlı-Sivrihisar-Eskişehir-Bozüyük-İnegöl-Bursa-Karacabey
Bandırma-Gönen
İzmir’den; Bornova-Manisa-Akhisar-Balıkesir-Susurluk-Bandırma-Gönen
Gönen-Bandırma 40 km.
Gönen-Dağ Ilıcası 13 km.
Gönen-Denizkent 26 km.
Gönen-Bursa 150 km. .
Gönen-İzmir 302 km.
Gönen-Truva 160 km.
Gönen-Ankara 538 km.
Gönen-Balıkesir 114 km
Gönen-Çanakkale 145 km.
Gönen-İstanbul 381 km.
Gönen kaplıcalarına gitmek için tıklayın.